Égi és földi születésnap

Emlékezés Vékony Ildikó cimbalomművészre

2019. október 03., csütörtök 19:00

XII. kerület | Nyitott Műhely
1123 Budapest, Ráth György utca 4. (a Déli Pályaudvarnál)
A belépés díjtalan.
 

Vékony Ildikó cimbalomművész (1963-2009) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Zenei gondolkodásmódjára nagy hatással volt Kurtág György és Rados Ferenc iskolája, valamint az Új Zenei Stúdió zeneszerzői. Európa jó néhány országában koncertezett, fesztiválok meghívottja, neves zenekarok cimbalmos közreműködője volt (Berlini Filharmonikusok, Müncheni Filharmonikusok, Kölni Rádió Szimfonikus Zenekara). Gyakran szerepelt az Umze kamaraegyüttessel és az Amadinda Ütőegyüttessel.

„Rácz Aladár óta a cimbalom legnagyobb művésze volt” – írta róla Gémesi Géza karmester. Repertoárja a XII. század muzsikájától Bachon át, korunk zenéjéig terjedt. Sok kortárs mű bemutatója fűződött nevéhez. Szálkák (Splinters) c. lemeze 2002-ben elnyerte a Charles Cros Akadémia “Coup de cœur” díját. Kurtág a lemezen hallható Szálkák c. darabját neki írta.

 19 10 03 nyitott mhely koncert plakt 19 09 21-page-001

Tíz évvel ezelőtt, 2009. október harmadikán egy végzetes pillanat örökre megváltoztatta a 21. századi magyar zenei előadóművészet történetét.

Vékony Ildikó, a korszak egyik legkiválóbb muzsikusa nélkül a körülötte és általa virágzó, időnként ünnepien felragyogó, majd a csendes hétköznapokban lassan tovább élő és érlelődő zenei tevékenységek és élmények örökre megszűntek gazdagítani azokat, akik hallgatóként vagy közreműködőként muzsikus életének részesei voltak. – Az emlékhangverseny szervezői így foglalják össze a rendezvény célját. – Mi, akik személyiségének és tevékenységének varázslatos sokszínűségét a vele való találkozásban és együtt zenélésben személyesen is átélhettük, az emlékezésen túl annyit tehetünk, hogy az általa játszott és kedvelt, a neki ajánlott és az emlékére készült művek (többek között erre az alkalomra készült ősbemutatók) előadásával megpróbáljuk életben tartani azt a szellemi világot, amiben valamikor együtt lehettünk.

Ezen a hangversenyen többek között egy olyan különleges emlék felidézésével is, amelyről egyedülálló módon videofelvétel készült, megőrizve Ildi sokunk által csodált Bach-játékát.

Véleményed van? ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s