Szalai József emlékére

Gerencser_Szalai

 

Szalai József emlékére
1929-2014

 
 
Jóska bácsival először bizonyára gyermekkoromban találkoztam a cimbalomkoncertek egyikén. Fáradhatatlanul járt hangolni, elmaradhatatlan barna aktatáskájával, amiben ott lapult minden szükséges eszköz ahhoz, hogy a cimbalom szépen szólaljon meg koncerteken.
Első emlékem Róla egy közös növendékhangverseny volt, ahol Tarjáni Tóth Ida és Balogh Kálmán mellett ült: a cimbalmozás szépségéről, mesteréről, Rácz Aladárról beszélt és arról, milyen jó, hogy újabb és újabb generációk viszik tovább a cimbalomjátékot.
A főiskolai felvételim előtt úgy alakult, hogy több órát ő tartott nekem – akkor főleg Bach-játékára csodálkoztam rá. Később gyakrabban találkoztunk: koncerteken, hangolások alkalmával.
Szerettem azt, ahogyan beszélt: ízes tájszólással, kedvességgel, szerénységgel. És szerettem, amiről beszélt: a hangszerről, Rácz Aladár estig tartó óráiról, Gerencsér Ferenccel való együtt zenéléséről, a mai cimbalmosokról, köztük büszkeségéről, Andrisról és nem utolsósorban a földről: a hajnali pacsirtaszóról kaszálásra menet… Egy kép különösen erősen él bennem Róla: ahogyan hangol. Miután elkészült, a lehengerlően eljátszott futamok után megállt és csendesen így szólt: „hát így valahogy…”
Hálás vagyok a Gondviselésnek, hogy ismerhettem!”

 

Tóth Emese

Reklámok

Véleményed van? ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s