Baráth Katalin: Az arany cimbalom – részlet

3. fejezet

1914. május 12., kedd

– Én mondom magának, rovassa bele a testámentumába, hogy a kihűlt földi porhüvelye mindörökre ott marad, ahova elásták – győzködte a feje búbjáig fekete csipkébe burkolózott asszony. – Mert különben még mit nem! Énbelőlem hiába marad csak a csont meg a hamu, olyan átkot bocsátok ezekre, hogy még az onokájuk is rözögve megy majd teliholdkor az árnyékszékre!
Özvegy Kökényné, született korbáti Korbáth Elizabetta bizalmaskodón hajolt közelebb, suttogóra fogva a hangját. – Már ha egyáltalában elér odáig!
Dávid Szilveszter gazda, akinek a paprikás szidalomáradat szólt, nem volt az a felugrálós, érzékenykedő fajta, úgyhogy nem hőkölt hátra, amikor megcsapta a Kökényné leheletéből áradó csípős, sűrű pálinkaszag. Az öreg Dávid régebben a Nagyvendéglő fő pálinkabeszállítója volt (szilvafái jó pár lánc földön virultak a Hateremben), úgyhogy öntudatlanul azon kezdett dévánkozni, kinek a terméséből párolták le azt a nedűt, amit Kökényné Ókanizsa város tudomása szerint a konyhai kredenc tükrös részében, egy Szent Erzsébet-kép mögött tartott. „Alighanem a Talliánék üvegházi málnája” – találgatott magában, fölidézve a Tisza túlpartján korszerű gazdálkodást folytató bárói família különleges pálinkáinak ízét. A Tallián-birtokra egyszer maga Béla báró szervezett gazdaköri kirándulást, persze épp akkor, amikor közelgett a választások időpontja, és ő kívánt volna a Nemzeti Munkapárt színeiben Ókanizsa képviselőjeként a parlamentbe kerülni. Dávid gazda, akár az ókanizsai parasztok többsége, tehetősségtől függetlenül, tántoríthatatlan negyvennyolcas volt, ez azonban nem tántorította el a kíváncsiságtól, amit a bárói gazdászat iránt táplált. A Törökkanizsán tett látogatás után el is határozta, hogy beszerez négy szimmentáli tehenet, hátha bebizonyosodik, hogy valóban jobban tejelnek, mint a szokásos magyar fajta. Az üvegházat viszont, bármilyen kívánatosan illatozott benne az eper és a málna (Talliánék beszédes tiszttartója szerint nemsokára citromfát is ültetnek!), hamisítatlan úri szemfényvesztésnek találta. – Képzelje csak, legyön a Gábriel arkangyal, megfújja a harsonát, aztán szétnéz, és sehun senki. Hiába citerázzák az angyali karok, hogy „özvegy Kökényné, született korbáti Korbáth Elizabetta, fáradjék be a Paradicsomba!”, nem lesz ott senki, aki a parancsukra készséggel felelne. Azért, mert én ippeg egy másik cinterembe feküszök. Csak hát az angyalokat arról ki fogja értesíteni, he? Hogy engem várostanácsi parancsra átköltöztettek? – perelt tovább Kökényné olyan hévvel, hogy gyér fürtjeiről lecsúszott a csipke főkötő, az a szabás, ami utoljára Zsófia anyacsászárné ifjúságában volt divatos. Az anyacsászárné ízlését Kökénynén kívül még a molyok osztották, legalábbis úgy tetszett abból a stájerországnyi lyukból, amely a főkötő közepén tátongott.
– No nem mintha ezt a csepűrágót, ezt az Egressyt nagyon keresné a Szent Gábriel arkangyal – folytatta az özvegy, és újra a térdére terített újság fölé görnyedt. – Hogy az mit összeparáználkodott az én ifjúságomban, hallja-e! – A maga ifjúságában? – nézett rá nagy szemekkel Dávid gazda, színészi képességek terén bízvást vetekedve ama nagy hírű csepűrágóval. – Mit meg nem tud az ember. – Jaj, maga szemtelen! – pirult el Kökényné. Dávid gazda elámult, sosem sejtette, hogy Kökényné hervadt kikerics arca ilyen színben is képes játszani. – Nem úgy értettem, hogy énvelem, hanem hogy akkor, amikor én ifjú voltam. Nem olyan régen volt az, hallja-e… Emlékszem, maga már akkor is ilyen rút, kopasz vénember volt.

 

TN6_B1256904

 

Reklámok

Véleményed van? ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s