Klasszikus hangszertalálmányok – Mandel Róbert előadása

Mandel Róbert

2010. november 25. 15:00

Régi Zeneakadémia Kamaraterem (VI. Vörösmarty u. 35.)

Mandel Róbert restaurátor és hangszertörténész előadása

A hangszer nem más, mint a fába, fémbe vagy üvegbe meredt történelem. A hangszertalálmányok a kor vágyainak kifejezőjeként feltalálóik tehetségéről, csalódásaikról és sikereikről is szóltak, de számtalan vidám és szomorú történet is kötődik hozzájuk. A kurzus keretein belül szeretnék néhány tréfás korabeli eseményről beszámolni, többek között az “éneklő poharakat” elhangoló italozó társaságról, a tenger fenekén kutató hangszerkészítő “csigahegedűjéről” vagy az elforgatható hangtölcsérekkel épített Dupla-Euphonium sajátos történetéről. Olyan régi, mára valóban elfeledett ünnepi eseményeket is felidézek, mint a nemzeti hangszerként megszülető tárogató és a pedálos cimbalom bemutatója vagy a gőzorgona dicsőséges míg a lángorgona kissé félresikerült debütálása. Számos furcsaságról érdemes lerántani a leplet, mint a néhányak által “orosz fagottként” ismert basszuskürt, vagy a Verdi által is előszeretettel használt Cimbasso félreértéseken alapuló elnevezése vagy akár a szájharmonika feltalálása körül született félreértésekről…..

Az előadás keretein belül olyan ritka klasszikus hangszertalálmányok rövid bemutatását tervezem, melyekről talán még a szakma ismerői is keveset tudnak. Lehetetlen lenne maradéktalanul feltérképezni a klasszikus és romantikus zenei korszakok összes számottevő találmányát, így nem is célom a 18-19. század zeneeszközeinek hiánytalan lexikális ismertetése. Az általam legkülönösebbnek tartott, részben már feledésbe merült hangszercsodák bemutatására törekszem, melyeket a szabadalmi rajzokkal, korabeli fotográfiákkal és az eredeti példányokról készült műtermi fotókkal illusztrálok. A világ jelentősebb gyűjteményeiben többnyire elhanyagolt állapotban fellelhető hangszerek újrafelfedezése és kalandos történetük felidézése sokat segíthet abban is, hogy emlékezzünk a találmányaikon évtizedekig dolgozó, elhivatott feltalálókra, és életművüket átmentsük a jövő zenekedvelői számára.

A bemutatandó hangszerek között szerepel többek között az üvegharmonika, a klavicylinder, a terpodion, az acoucryptophon, az orthotonophonium, a szöghegedű, a glassichord és a billentyűs okarinák, omnitónikus kürtök és a különböző basszuskürtök. Az idő rövidsége miatt természetesen csak a hangszercsaládok legkülönösebb darabjai kerülhetnek reflektorfénybe, de reményeim szerint az érdeklődők és a hallgatók számára a zenetörténet egy eddig meglehetősen kevéssé ismert területére hívhatom fel a figyelmet.

Mandel Róbert

 

Forrás: www.lfze.hu

Reklámok

Véleményed van? ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s