Tomaji Attila: Cimbalomhúr

Nem tudom, ki írta a következő sorokat, valószínűleg egy múlt század eleji francia költő: „a hajó nyomát a tengeren, s a férfiét a mély asszonyi testeken, az isten sem /…./, még ő sem leli fel”. Szégyellem, de már nem tudom. Amint azokról a nyomokról sem tudnék pontosan beszámolni, amelyek egy-egy vers születésekor kirajzolódnak előbb bennem, majd a papíron, ahol a betűk nyomát mindig újabb betűk fedik el; és nem sokat tudok az agy labirintusán homályos kavargással áttoluló szavakról sem, hiszen legtöbbjük hirtelen, még leíratlanul s menthetetlenül szétesik, visszaformálhatatlanul eltűnik. Törlésekkel telik meg az összes papír, és gyakran csupa félreütés az egész, mint nikotinnal telt szívé.

Azt viszont tudom, hogy nem véletlenül futottam be reggelenként nagyapám napközben is félhomályos szobájába, ahol bevackolódva mellé a dunnákkal telt dupla ágyba, hosszú meséit és a fali ingaóra mély gongütéseit hallgattam. Lovas huszár volt az első világháborúban, és zenész a katonazenekarban. Van egy képem róla, trombitája szorosan a melléhez szíjazva, így ül a lován valahol Szibériában, ahol a háború után még 4 év fogság várt rá. Gyalog jött onnan haza. Nem volt vele már se bajtárs, se ló, se trombita. Két tábla szalonnát kötözött a testére, az inge alá. Azt ette, az melegítette. De a nagyanyám megvárta. Megvárta a háború végét, a fogság végét, és leélte vele a teljes életet.

Nagyapám miatt mentem át először egyedül Budáról Pestre. Nyolcéves lehettem. Levelében azt írta, elpattant egy húr a cimbalmában, menjek át Pestre a 6-os villamossal, és a Nyugati pályaudvarnál, a Zongoraterem nevű hangszerboltban vehetek bele valót. Emlékszem, szép sárga, vörösréz húrt kaptam, vékony papírzacskóba csomagolták, s én vittem le neki Nagykátára. A helyére feszített gyönyörű szál, arany csíkként fénylett a megfeketedett, öreg húrok között.

Vagy huszonöt évvel később sikerült vennem egy házat Kismaros és Nagymaros között, a Hatlópatak mellett. Szokásom volt, hogy mielőtt a házhoz mentem volna, beültem a Panoráma kocsmába, éppen Visegráddal szemben, és megittam néhány kisfröccsöt. Le kellett lassítanom az időt, hozzá kellett szoktatnom magamat az örömhöz, amit az erdő, a gyümölcsös, a diófák, a patak okozott. Egyik alkalommal, ahogy ott üldögéltem a kocsmában, és néztem a koraesti Duna vörösen izzó vizét, valahogy visszaformálódtam ebbe a gyerekkori állapotba. Eszembe jutott az a sárgaréz szál a cimbalom fekete húrjai között. És az a boldogság, hogy a nagyapám elszakadt húrját én pótolhattam, hogy ekkor és ezért mentem át először egyedül a másik partra… Ott a parton újra éreztem, amit már majdnem elfeledtem, azt, hogy tudok újra otthon lenni, és hogy az a húr nekem most már a Duna, alkonyatkor. És hiába csukódik össze a víz az elhaladó hajók után, és ölelés után hiába kel fel a férfi az asszony mellől, mert dolga van, tudom, örök nyom marad utánuk, kitörölhetetlen, csukott szemmel is tisztán látható.

Tomaji Attila (1959- ) író, költő írása 2010. május 14-én itt jelent meg.

2 thoughts on “Tomaji Attila: Cimbalomhúr

  1. Szép írás, az élet csodáiról és rejtelmeiről. Bizonyítja, hogy semmi sem történik véletlenül, csak ki kell várnunk, hogy a nagy kirakós játékban majd egymás mellé kerüljenek azok a mozaikok, melyek a mi egyedi, életről alkotott képünket alkotják. Egy régi görög mondás szerint semmilyen szél nem jó annak a hajósnak, aki nem tudja, hogy melyik kikötőbe akar eljutni. A zene mindig nagy hatással van az életünkre, beleszerethetünk egy-egy hangszer hangjába, szépségébe. Az orgona mellett a húros hangszerek azok, melyeknek életbeni (nem hangszóróból szóló) hangzása nagyon meg tud érinteni bennünket. Természetgyógyász oktatói időszakomból emlékszem egy “Magic strings” című összeállításra, ami még hangszórón át is lebilincselő hangzást nyújtott. Aztán elkezdtem hangterápiával foglalkozni, tibeti hangtálakat, gongokat, dobokat szereztem. Magam is építettem monochordot, kisebb húros hangszereket, gitárt és didgeridut szereztem. Baráti körömben is megjelentek húros hangszerekkel foglalkozók. Végül vettem egy hangágyat, még a német gyárba is kimentem, hogy minél többet tudjak meg a titkaiból. Az elsők között próbálhattam ki a magyar fejlesztésű Frank Péter-féle testhárfát. Lenyűgözött a gordonka, bőgő és a hárfa hangja. Soós Jóska sámánizáló festőművész barátom hangját ma is hallom: Janikám! Minden a hang! A néhány hónapja kapott öreg cimbalmot most és újítom fel, veszem majd hozzá a friss húrokat, hogy 8-10 éves csúcsidején jóval túl is szépen szólhasson. Kötelez rá Rácz Aladár és Jászapáti öröksége, a zene és zeneterápia szeretete.
    Dr. Veress János

Véleményed van? ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s