Klezmerek


A héber klé zemerből (zeneszerszám) alkotott jiddis szó és zsidó muzsikusokat jelöl, kiknek történeti múltja messze századokra nyúlik vissza.


Lakodalmakon, purimi mulatságokon szórakoztatták a közönséget és utóbb a zsinagógák liturgiájában is szerephez jutottak.

A klezmerek naturalisták voltak és legkedvesebb szerszámuk a cimbalom volt. Ezenkívül a hegedű, brácsa, bőgő, fuvola és kürt szerepelt gyakran a zsidó zenészbandák hangszerei között.

Egyesek a zenére énekeltek is, politikai tárgyú vagy humoros tartalmú nótákat.

A megélhetés nehézsége problematikussá tette a klezmerek helyzetét, mert nemcsak az államhatalom, hanem maguk a zsidó hitközségek is akadályozták szabad munkájukat.

A kenyéririgység és az életfenntartás ösztöne országról-országra űzte a zsidó zenészeket. A vándorklezmerek útba ejtették Magyarországot is, közülük többen telepedtek le magyar földön s a cigányzenészek mellett művelői és terjesztői lettek a magyar népzenének.

A klezmerek közül világhíres zenészek emelkedtek ki: Gasikow, Jankel Eben. Soraikból indult el pályáján a magyar-zsidó Rózsavölgyi Márk is, kinek már atyja, Mordchele Rosenthal első hegedűse, prímása volt annak a csak zsidókból álló zenészbandának, mely a múlt század első negyedében Bonyhádon muzsikált.

A XIX. században a zsidók általános helyzetének megváltozása megbontotta a klezmerek sorait. Bekövetkezett a szétszóródás, az elvilágiasodás időszaka.

A keleti országokban azonban a klezmerek még ma is jelentős tényezői a zsidó népéletnek.Ez a címszó a Magyar Zsidó Lexikonban (1929, szerk. Újvári Péter) jelent meg.

Véleményed van? ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s